• Araç Muayene İstasyonları
  • Güven verir. Değer katar.
Araç Muayene Randevusu Alın, Güncelleyin ya da İptal Edin.
Takvim Mobil. Tüvtürk Araç MuayeneÜCRETSİZ RANDEVU
Takvim Mobil. Tüvtürk Araç MuayeneÜCRETSİZ RANDEVU
Randevu almak, güncellemek ve iptal etmek için plakanızı girin ve ilinizi seçerek devam edin Tüm bu işlemler için plakanızı girin ve ilinizi seçerek devam edin.
Ruhsat Örneği. Tüvtürk Araç MuayeneRuhsat Örneği Tablet. Tüvtürk Araç MuayeneRuhsat Örneği Mobil. Tüvtürk Araç Muayene
Hatalı Palaka Girdiniz. Tüvtürk Araç MuayeneLütfen Plaka Giriniz.

Araç Muayene Süreci Hakkında Sorular

Araç muayene işlemleri hangi kanuna ve mevzuata göre yapılmaktadır?

Araç muayenelerinde TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları’nda aşağıdaki yönetmelik ve uygulamalara göre muayene hizmeti verildiğini belirtmek isteriz.

  • 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu
  • Karayolları Trafik Yönetmeliği
  • Araçların İmal, Tadil Ve Montajı Hakkında Yönetmelik
  • Avrupa Birliği Direktifleri

Aracımın muayene tarihi gelmeden muayenesini yaptırabilir miyim?

Örnek olarak, 28 Şubat’a kadar araç muayene süreniz olduğu halde 18 Ocak tarihinde aracınızı muayeneye getirecek olursanız ve aracınız muayeneden geçer ise, bir sonraki muayene süreniz aracınız periyodu çerçevesinde 18 Ocak olarak değerlendirilir.

Araç sahibinin muayeneye gelmesi şart mı?

İstasyonlarımızda araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza getirerek muayene ettirebilir.
Not: Muayeneye getireceğiniz araç size ait değil ise bu konudaki esaslara uyunuz.

Arazi taşıtlarının muayene süresi nedir?

Arazi taşıtları hem yolcu nakli, hem de yük nakli amacı ile kullanılabilmeleri yanında her iki amaç için de ticari, hususi veya resmi olarak da tescil edilebilmektedirler. Bu durum araçların muayene ücretlerini, sürelerini ve bu ücretin esas alındığı araç gruplarını da belirlemektedir.

Araç grupları:

* Arazi Taşıtı olarak tescil edilmiş otobüs, kamyon ve çekici sınıfı araçlardır.

* Arazi Taşıtı olarak tescil edilmiş otomobil, minibüs ve kamyonet sınıfı araçlardır.

Muayene süreleri:

* Hususi ve Resmi Otomobiller (M1G kategorisindeki otomobil sınıfına giren arazi taşıtları)

İlk üç yıl sonunda ve devamında her iki yılda bir

* Yolcu Taşıyan Diğer Araçlar (M2G veya M3G kategorisindeki otomobil sınıfı dışında kalan diğer arazi taşıtları)

İlk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir

* Kamyonetler (N1G kategorisindeki kamyonet sınıfına giren arazi taşıtları)

İlk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir

* Yük Taşıyan Araçlar, Ticari Araçlar ve Otomobil Sınıfı Dışında Kalan Diğer Resmi Araçlar

Araç sınıfına bakılmaksızın ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir

 

İstasyonumuzda yetkili personelimiz tarafından gerekli inceleme yapıldıktan sonra aracınızın sınıfı hakkında nihai karar verilecektir. Aracınız otomobil sınıfında değerlendirilir ise muayene periyodunuz ilk 3 yıl sonunda ve devamında 2 yılda bir olarak, kamyonet sınıfında değerlendirilir ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir kez olarak periyodunu sürdürecektir.

Araç üzerinde plaka yok muayeneye engel midir?

Araç üzerinde plakanın olmaması; ağır kusur olarak değerlendirilir. Fakat traktörler için çift / tek plaka olabilir. Ancak nakil, yeni kayıt, yeniden trafiğe çıkarma, icra satışı ve çalıntı-buluntu (evrakla ispatlanması gerekli) olduğu takdirde de plaka kusuru verilmemektedir.

Cam filmi muayeneden geçer mi?

Periyodik muayenelerde cam filmi, camlar: sonradan boyanmış ve camlar: film yapıştırılmış kusur teksti ile "hafif kusur" olarak değerlendirilmektedir. Hafif kusurlu araçların başka bir ağır kusuru bulunmadığı sürece muayeneleri onaylanmaktadır. Cam filmi muayenenin yapılmasına engel değildir.

Egzoz emisyon muayenesi için randevu alınması gerekli midir?

Egzoz emisyon muayenesi için randevu alınmasına gerek yoktur.

Motosiklet muayenesinde nelere dikkat edilmesi gerekir?

Motosikletler, araç muayenesine benzer şekilde muayeneye tabi tutulmaktadırlar. Araçlar gibi fren test cihazına sokulmamakta, muayene sahasında uygun bir alanda fren testi yapılmaktadır.
Zorunlu ekipman olarak motosiklet kullanıcısının mutlaka kaskı olmalıdır. Kaskta dahili bir gözlük sistemi yok ise harici olarak sürücünün bir koruma gözlüğü olmak zorundadır.
Aydınlatma sistemlerinin iyi çalışması, dayama ayağı açıkken motorun hareket etmemesi gerekmektedir.
Motosikletlerin bir kısmına sepet dediğimiz yan tarafa oturma aksesuarı takılmaktadır; bu istiap haddini, taşıyabileceği kişi sayısını ve aracın genişliğini değiştirdiği için proje gerektirmektedir.

Muayene için boyun korsesi gerekli mi?

Yolcu taşımacılığında kullanılan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre yetki belgesi almış taşıtlarda her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi bulundurulması zorunludur; bunun haricindeki araçlarda boyun korsesi şartı aranmaz.

Muayene için randevu almak istiyorum, ne yapmalıyım?

Randevunuzu aşağıdaki yöntemlerle kolayca alabilirsiniz:

  • Randevu almak için lütfen tıklayınız.
  • Haftanın 6 günü 08:00-20:00 saatleri arasında hizmet veren 0 850 222 8888 numaralı Çağrı Merkezinden.

randevu alırken ruhsatınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
0850 222 88 88 numaralı TÜVTÜRK Çağrı Merkezimizden ekstra bir ücrete tabi tutulmadan randevu alınabilmektedir.

Muayenede kontrol edilenler noktalar nelerdir?

Aracınızın periyodik muayenesi esnasında, araç tanımları, ruhsat bilgileri, direksiyon sistemi, fren tertibatı, görüş şartları, aydınlatma sistemi, aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemi, şasi ve şasi bağlantı parçaları, gürültü kirliliği için gerekli kontroller ve aracın diğer donanımları kontrol edilmekte ve araç güvenliği için uygun olup olmadığı tespit edilmektedir.

Muayene rapor sonucum bir başkası ile paylaşılır mı?

Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik'in Bilgilerin Gizliliği başlıklı 22. maddesi "Mahkemeler ile Bakanlık tarafından uygun görülen kurumlar hariç; araçlara ve muayene raporuna ilişkin işletici sistemlerinde bulunan veriler ilgili mevzuat hükümleri kapsamında Bakanlığın onayı alınmadan üçüncü kişilere açıklanamaz, verilemez ve kullandırılamaz." hükmü uyarınca talebinizi T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü info@kugm.gov.tr adresine e-posta yollayarak değerlendirilmek üzere iletebileceğinizi belirtir, güvenli yolculuklar dileriz.

Muayene tekrarı için aynı istasyona mı gidilmesi gerekir? Muayene tekrarı süresi ne zamana kadar geçerlidir?

Muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır. Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir. 1 aylık süre geçirildikten sonra muayene tekrarına gelindiği takdirde, ücretsiz muayene tekrar hakkını kaybetmiş olacak, dolayısıyla yeniden ücretli-genel muayene yaptırmak durumunda kalınacaktır. 06.01.2021 tarihinde yayımlanan Yönetmeliğin 6/24’üncü maddesi ile “emniyetsiz” veya “ağır kusur” tespit edilen ve muayeneden geçemeyen araçların muayene tekrarlarının herhangi bir araç muayene istasyonunda yapılması mümkün olmuş ve araç sahiplerinin de herhangi bir araç muayene istasyonuna muayene tekrarı için müracaat etme hakkı oluşmuştur.

Ocak ve Temmuz aylarında motorlu taşıt vergisi (MTV) ödenmeden muayene yaptırabilir mi?

Motorlu Taşıtlar Vergisi her yılın Ocak ve Temmuz aylarında, ayın son gününe kadar ödenebilmektedir. Bahsi geçen aylarda, ayın son gününden önce yapılan araç muayene işlemlerinde Motorlu Taşıtlar Vergisi borç olarak görünmez ve araç muayenesi için engel teşkil etmez. Bu durum sadece Ocak ve Temmuz aylarında yapılan muayeneler için geçerlidir.

Plakama ait OGS/HGS borcu muayeneye engel midir?

Muayene hizmeti öncesi aşağıdaki sorgulamalar yapılır. Sorgulama sonucu borç çıktığı takdirde veya sistemsel bir sorun görüldüğü takdirde muayene işlemleri yapılamaz.

  • Vergi Borcu
  • Trafik Para Cezası
  • OGS/HGS Geçiş Ücreti Cezası
  • Trafik Sigortası

Plakamda vida var, muayeneden geçer miyim?

Karayolu Trafik Yönetmeliği ilgili maddesine göre tescil edilen araçlara tahsis edilen plakaların yönetmelikte tariflendiği koşullara uygun olarak araca monte edilmiş şekilde kullanılması zorunludur. Tariflere ve görsellere uygun olmayan plakaların muayenede ağır kusurlu değerlendirilerek değiştirilmesi zorunlu olarak istenmektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Vergi borçlarımı taksitlendirdim (taksitlendirmeyi düşünüyorum), araç muayenesini yaptırabilir miyim?

Taksitlendirilmiş ve ödemesi yapılmış vergiler sistemde borç olarak gözükmeyecektir. Buna rağmen borç gözükmesi halinde fenni muayene izin belgesi istenmektedir.

Zorunlu muayene nedir?

Trafik zabıtasınca yapılan yol kontrolü veya kaza sonucu zabıtanın öngörmesi halinde bir tutanak ile araç muayene istasyonuna yönlendirilen araçlar için uygulanan genel muayenedir.
Zorunlu muayene için periyodik araç muayenesindeki belgeler ve ücret geçerlidir.

Elektrikli araçlar ile benzinli araçların muayene süreci ve kontrol noktaları farklı mıdır?

Elektirikli araçlarda diğer araçlarda olduğu gibi trafik ve yol güvenliğine yönelik (frenler, aydınlatma, direksiyon, akslar tekerlekler vb.) tüm kontroller yapılmaktadır.

Ayrıca yine diğer araçlarda olduğu gibi elektirik kablolarının hasar ve olası tehlike içerebilecek durumları ağır kusur ile değerlendirilmektedir.

Elektrikli araçlarda egzoz sitemi bulunmadığı için Egzoz Gazi Emisyon Ölçümü’nden muaftır.

over
.
Önerilen