Araç Muayene Ücreti Hakkında Sorular
Çekme Belgeli araç için hangi durumlarda gecikme ücreti alınır?
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünün genelgesine ve 2918 sayılı kanunun 35 maddesine uygun olarak, muayene süresini geçiren, (trafikten çekme belgeli olanlarda trafikten çekili olan süre hariç) araçlardan gecikme cezaları tahsil edilmektedir. İlgili Genelgeyi T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü internet sitesinin ( http://www.kugm.gov.tr ) mevzuat başlığı altında bulabilirsiniz.
TÜVTÜRK İstasyonları’nda daha önce muayene kaydı yoksa, aracın son muayene geçerlilik tarihini aşağıdaki belgelerle ispat etmeniz gerekmektedir; ispat edilememesi durumunda 01.01.2005 tarihi dikkate alınarak gecikme ücreti tahsil edilecektir.
*Eski trafik belgesinin aslı
*Gümrük münferit girişli araçlarda, giriş belgelerinin aslı veya onaylı örneği
*Tescil kuruluşundan temin edebileceğiniz muayene geçerlilik tarihini belirten resmi bir yazı
*Tescil kuruluşundan temin edebileceğiniz muayene geçerlilik tarihinin görülebildiği onaylı tescil kayıt örneği (POLNET çıktısı veya ARTES araç özet bilgileri)
*Tescil kuruluşundan temin edebileceğiniz ve en son muayene tarihini belirten Ek-1 belgesinin onaylı kopyası
*Vergi dairesinden temin edilen son muayene harç makbuzu (aslı tarafınızda mevcut ise tekrar işlem yapmanız gerekmemektedir.)
Eğer son muayeninizi TÜVTÜRK İstasyonları’nda yaptırdıysanız, kayıtlarımızda bu tarihi görebileceğimizden yukarıdaki belgeleri getirmenize gerek bulunmamaktadır.
Çekme belgeli araçların yeni plaka ile trafiğe çıkacak olmaları durumunda, son muayene geçerlilik tarihi ispatı eskiden sahip olduğu plaka kayıtları üzerinden yapılabilir.
Engelli araçlarına öncelik var mı? Muayene ücreti tahsil ediliyor mu?
TÜVTÜRK Muayene İstasyonları’nda işlemler randevu ile randevu saatinde yapılmaktadır. Randevu alımında engelli vatandaşlarımıza ait araçlara en fazla 7 gün içinde randevu önceliği tanınmakta olup, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 35'nci maddesine göre, engelli araçları dahil tüm araçlardan muayene ücreti tahsil edilmektedir.
Muayene harcı (ücreti) nerede tahsil ediliyor?
Muayene harcı (ücreti), TÜVTÜRK İstasyonları’nda tahsil edilmektedir. Buradan ulaşabilirsiniz.
Muayene tekrarından sonraki muayeneden neden ücret alınır?
Karayolları Trafik Kanunu'nun değişik 35. maddesi gereğince çıkarılmış olan “Araç Muayene İstasyonları’nın Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkındaki Yönetmelik”in 8. maddesinde belirtilen esaslara göre, muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde, kendilerine tanınan 1 aylık süre içinde Türkiye genelinde aynı araç grubuna hizmet veren tüm istasyonlarda muayene tekrarını yaptırabilirler. Bu süre içinde gelinen ikinci muayene, muayene tekrarı olarak sayılacağından ücret tahsil edilmeyecektir. 1 aylık zaman dilimi içinde gelinen ikinci muayene tarihi veya bir aylık sürenin dolmasından sonra gelinen muayenelerde muayene ücreti tam olarak alınmaktadır.
Gezici istasyonlarda yapılan muayenelerin tekrarları, aynı gezici istasyonda yapılabildiği gibi gezici istasyonun bağlı bulunduğu ilin sabit istasyonlarında da muayene tekrarı yapılabilmektedir.
İlgili yönetmelikte muayene tekrarı için verilmiş hak 1 aylık süreyi kapsamaktadır ve herhangi bir şekilde bu sürede değişiklik yapılamamaktadır.
Muayene ücretlerini kim belirliyor?
Araç muayene ücretleri, TÜVTÜRK öncesi ve sonrasında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 16 Temmuz 2004 yılından itibaren yürürlükte olan 35. maddesine göre belirlenmekte ve bu kanun maddesi gereği her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, her yıl sonunda o yıl için Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete’de ilan edilen Yeniden Değerleme Oranı doğrultusunda artırılmaktadır.
Muayene ücreti ödemelerinde kredi kartı geçerli midir?
Tüm istasyonlarımızda kredi kartı, banka kartı ve nakit olarak ödeme yapılabilmektedir.
Yurt dışındaki araçların gecikme ücretleri nasıl hesaplanmaktadır?
Zorunlu muayene geçerlik tarihinin araç yurt dışındayken dolmuş olması şartı ile yurt dışında bulunan araçların yasal süresi içinde muayenesinin yapılamaması durumunda, aracın yurt dışında kaldığı süreyle sınırlı olmak ve bu durumun belgelendirilmesi şartıyla, yurda giriş tarihinden itibaren bir ay içinde muayenesini yaptıran araçlara 2918 sayılı Kanunun 35 inci maddesinde yer alan %5 fazla ücret tahsili hususu uygulanmaz.
TÜVTÜRK’ten önce araç muayene ücretleri nasıl belirleniyordu?
Araç muayene ücretleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. Maddesine göre belirlenmekte ve bu kanun maddesi gereği her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Yeniden Değerleme Oranı’nda artırılmaktadır.
TÜVTÜRK işletim süresinin başladığı 15 Ağustos 2007 öncesinde de araç muayene ücretleri bu şekilde belirlenmekteydi.