Aracınız Hakkında Sorular
Aracıma Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü gerekli mi? Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm periyodu nedir?
Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü;
Hususi ve resmi otomobillerde;
İlk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir yapılmalıdır.
Hususi olarak kullanılan arazi taşıtı özelliklerini taşıyan otomobillerin (M1G) Egzoz emisyon muayeneleri; ilk üç yıl sonunda, iki yılda bir yapılmaktadır.
Diğer motorlu taşıtlarda ise;
İlk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir periyotlarda yapılmaktadır.
Tarım ve orman traktörleri, motosikletler ve mopedler egzoz gazı emisyon ölçümüne tabi değillerdir.
1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, hibrit ve elektrikli araçlar ile hidrojen yakıtlı araçlar egzoz gazı emisyon ölçüm işleminden muaftırlar.
Yukarıda verilen süreler, üretim tarihinden sonraki muafiyet sürelerini belirtmektedir. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenen ve 1 Ocak 2010 tarihinde açıklanan kusurlar tablosuna göre, geçerli bir
Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü olmaması ağır kusur olarak değerlendirilmektedir.
Aracımın plakası üzerindeki pulu düştü sorun olur mu?
Araç muayenesi sonucunda plakaya yapıştırılan pulun zayi olması, herhangi bir sorun teşkil etmemekle birlikte, bir sonraki muayenenizde de soruna yol açmayacaktır. TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları’nda gerçekleştirilen tüm işlemler elektronik ortamda kayıt altına alınmakta olup, TÜVTÜRK İstasyonları, Emniyet Müdürlükleri ve Trafik Zabıtaları aynı elektronik sistem üzerinden yapılan işlemleri takip etmektedir. Jandarma trafik ekiplerincede gözükmektedir. Aracınızın bir kontrole tabi tutulması durumunda esas alınan, elektronik kayıt ortamı ve araç ruhsatınızda yer alan bilgilerdir.
Aracımın rengini değiştirdim, bu durumda ne yapmam gerekir?
Aracınızın geçerli bir muayenesi olsa dahi renk değişikliği yapılmış ise periyodik muayenesi yeniden yapılmalıdır.
Muayene işlemi yaptırdıktan sonra 1 ay içinde herhangi bir Trafik Tescil Bürosu’na ya da Noter’e başvurarak yapılan değişikliği tescil kayıtlarına işletmeniz gerekmektedir.
Aracımın ruhsatını kaybedersem ne yapmalıyım?
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde 1 Mayıs 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yapılan değişikliğe göre, geçerli bir muayenesi olan araçların belgeleri tescil kuruluşları tarafından doğrudan muayene şartı aranmaksızın yenilenecektir. Bu durumdaki müşterilerimiz, gerekli işlemlerini tamamlamak üzere herhangi bir notere başvurabilir.
Sistem üzerinde muayene kaydı bulunmayan araçların belgeleri, muayeneleri yapıldıktan sonra noterler tarafından yenilenecektir. Bu durumda muayeneye aşağıdaki belgelerle gelinmesi gerekmektedir.
- İstasyonda Yapılacak Işlemlerde Tescil Kayıtlarına Ulaşılabilmesi Için, Istasyona Gelmeden Önce Tescil Kuruluşuna (notere) Başvurarak Onaylı Araç Tescil Özet Raporu Talep Ediniz.
- İstasyonlarımızda Yapılacak Online Sorgulama Sonucunda Geçerli Bir Trafik Sigortasının Bulunması Gerekir. (Online Sorgulama Sonucu Trafik Sigortası Görülmediği Takdirde Trafik Sigortasının Aslı Talep Edilir)
- İstasyonlarımızda Yapılacak Online Sorgulama Sonucunda Herhangi Bir Borcunuzun Olmaması Gerekir.
- Geçerli Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünün Olmaması, 01 Ocak 2010 Tarihinden Itibaren Ağır Kusur Olarak Değişmiştir. Bu Nedenle, Muayeneye Gitmeden Önce Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünüzün Geçerlilik Tarihini Kontrol Etmenizi Öneririz. Bu Ölçümler Istasyonlarımızda Da Periyodik Muayenesiyle Birlikte Yapılabilir.
- T.C Kimlik No'sunu Gösteren Nüfus Cüzdanı, Ehliyet Veya Pasaportunuzu Yanınızda Getiriniz. Muayeneye Getireceğiniz Araç Size Ait Değil Ise Bu Konudaki Esaslara Uyunuz. Detaylar Için Lütfen buradaki Bilgileri Inceleyiniz.
Bu belgelerin dışında ruhsatınızın kayıp olması sebebiyle, son muayene geçerlilik tarihinin tarafınızdan ispatlanması gerekmektedir. Son muayene geçerlilik tarihini aşağıdaki belgelerden biri ile kanıtlama imkânınız bulunmaktadır. İspatın mümkün olamaması durumunda, 01.01.2005 tarihi itibariyle gecikme cezası tahakkuk ettirilecektir.
A) Şayet TÜVTÜRK'te muayene kayıtları yoksa;
- İlk Muayene Süresinin Geçerli Olduğunu Ispat Eden Evraklar (Trafik Belgesi, Uygunluk Belgesi, Tadilat Yapılmışsa Tadilat Projesi Vs.)
- Trafik Tescil Şubesinden veya ilgili noterden, Muayene Geçerlilik Tarihini Belirten Resmi Bir Yazı
- Trafik Tescil Şubesinden veya ilgili noterden Temin Edebileceğiniz, Muayene Geçerlilik Tarihinin Görülebildiği Onaylı Ruhsat Fotokopisi
- Trafik Tescil Şubesinden Temin Edebileceğiniz ve En Son Muayene Tarihini Belirten Ek-1 Belgesinin Onaylı Kopyası
- Vergi Dairesi'nden Temin Edilen Son Muayene Harç Makbuzu (Aslı Tarafınızda Mevcut Ise Tekrar Işlem Yapmanız Gerekmemektedir)
B) Eğer son muayene TÜVTÜRK istasyonlarında yapıldı ise, kayıtlarımızda bu tarihi görebileceğimizden yukarıdaki belgeleri getirmenize gerek bulunmamaktadır.
Aracın km bilgisini nasıl öğrenebilirim?
Ruhsat sahibi olmak şartı ile araç sizin adınıza kayıtlı iken yapılan muayenelere ait kilometre bilgilerini alabilirsiniz. Aracın daha önceki sahipleri tarafından yaptırılmış muayenelerine ait bilgilerin paylaşımı yasal nedenlerle yapılamamaktadır.